Voorzichtig herstel: wederzijdse loyaliteit bewijst haar waarde

SILS kan voorzichtig constateren dat al haar verschillende logistieke activiteiten terug zijn op het niveau van januari, februari, dus pre-corona. Van douane, opslag, weg-, lucht- en zeevracht tot en met inkomende goederen. Met een relatief kleine uitzondering voor de outbound orders in het warehouse, daar opereren we momenteel op 80% van het niveau van begin 2020. De reden? Door corona tellen we nog steeds klanten in bedrijfstakken die op slot zitten. Ondanks dit herstel zijn we nog steeds voorzichtig en reikt onze dagelijkse managementhorizon niet verder dan tot het eind van dit uitzonderlijke jaar.

Terugkijkend op de laatste maanden constateer ik dat SILS nog nauwer is gaan samenwerken met haar klanten. Opdrachtgevers die transparant waren over hun soms moeilijke situatie hebben we zoveel mogelijk geholpen met ‘out of the box’ oplossingen. Een positief gevolg van de vaak lange relaties met onze klanten waarin loyaliteit aan elkaar wederzijds werd beloond door de gezamenlijke wil om naar oplossingen te zoeken. En dit geldt net zo goed voor de leveranciers waarmee wij vaak al lang en intensief samenwerken.

Accent op positioneren douane & cargo

Het eerste halfjaar van 2020 zit erop. Een extreem intensieve periode en de zomer lonkt. Velen van u zullen een break houden, wellicht dit jaar anders dan normaal, maar toch. Voor ná die zomerperiode kan ik u zeggen dat SILS extra effort gaat steken in het nadrukkelijk opnieuw positioneren van onze volwaardige kernactiviteiten douane & cargo. De trigger daartoe? Te vaak nog denkt de markt dat wij de activiteiten cargo en douane alleen inzetten voor klanten waarvoor wij ook de warehousing mogen doen. Niets is minder waar. Bijvoorbeeld douane is een van de drie kernactiviteiten van SILS die u ook separaat kunt inzetten. Dus ook als u een eigen magazijn bezit en uw eigen transport organiseert. SILS Customs is-AEO gecertificeerd, en wordt daarmee gezien als een betrouwbare partner van de Nederlandse douane.

De synergie van douane & cargo

Dit specialisme geldt ook voor onze afdeling cargo. SILS is weliswaar geen transporteur, maar we kunnen wel uw vervoer managen, ook als u uw eigen magazijn bezit en uw zendingen ons warehouse dus niet fysiek “raken”. Voor die klanten organiseren wij bijvoorbeeld vanuit de haven van Rotterdam het transport van containers naar hun eigen magazijn, waar dan ook in Europa. Moeten die containers ingeklaard worden? Geen probleem, SILS is zoals gezegd gecertificeerd en ervaren om direct alle douanedocumenten voor u in orde te maken. In de haven, maar ook op locatie, mocht u logistieke haast hebben. SILS is daarnaast Erkend Luchtvrachtagent en daarmee is uw luchtvrachtzending zowel op de grond als in de lucht verzekerd van een flexibele, snelle en foutloze afhandeling.

Mentale herijking

Tot slot: corona lijkt veel mensen en bedrijven tot een mentale herijking te hebben geïnspireerd. Met als kernvraag: hoe relevant waren alle activiteiten waar we ons voor corona elke dag opnieuw weer druk om maakten? Ik zie bijvoorbeeld dat het thuiswerken door corona veel medewerkers heeft doen inzien hoe fijn het is om meer tijd door te kunnen brengen met hun partner of gezin. Ik hoop dat we de pluspunten van die herijking mee kunnen nemen naar het ‘nieuwe normaal’.

Graag wens ik u een fijne zomerperiode toe!

Willem-Jan Cramer