Het Succesvol Onboarden van Nieuwe Klanten in de Logistieke Sector
SILS werkt wereldwijd. Tot in China koesteren we sterke logistieke connecties. Onze opdrachtgevers zijn afkomstig uit alle windstreken. Maar uiteraard servicen we ook Nederlandse klanten. Hier ligt immers onze bakermat. Onlangs hebben we blue®m onboard en uiteraard zijn we altijd bezig met gesprekken, offertes en informatie uitwisselen met prospects.
In deze blog zullen we de belangrijkste aspecten van het onboarding proces in de logistieke sector verkennen en hoe het bijdraagt aan een succesvolle samenwerking met nieuwe klanten.
Ongoing with onboarding
Nieuwe klanten werven is een zorgvuldig proces. Het échte werk start pas na de verkenningsweken die de wederzijds voorgenomen samenwerking tekent. Nieuwe klanten gaan dan samen met SILS een grondig uitgewerkt en voorbereid proces in van de zogeheten onboarding. De daadwerkelijke samenwerking gaat concreet van start. Een intensieve periode van soms maanden waarin de nieuwe klant en SILS alle protocollen, processen en praktische zaken op elkaar afstemmen. Een proces waarvoor we intern (meestal) vanuit Customer Service één verantwoordelijke specialist aanstellen, een match op basis van een inhoudelijke overdracht vanuit ons commerciële team.
Een gestructureerd onboarding plan is de sleutel tot een soepel verlopend proces. Dit plan moet de verschillende fasen van onboarding omvatten, zoals het verzamelen van relevante informatie, het opzetten van systemen en processen en het verstrekken van een aansluitende training aan zowel onze interne medewerkers als klanten. Een heldere communicatie van verwachtingen en doelstellingen is essentieel om misverstanden te voorkomen.
Elk proces van onboarding is uniek
Het onboarding proces is op basis van onze langdurige ervaring goed voor te voorbereiden, maar nooit 100% te standaardiseren. Immers, elke klant is anders en brengt in de kersverse samenwerking specifieke logistieke eisen mee. Hier passen we uiteraard ons proces voor onboarding flexibel op aan.
Een grondige (inhoudelijke) training voor zowel interne teams als klanten is essentieel om te waarborgen dat alle partijen volledig op de hoogte zijn van de procedures en systemen. Dit omvat niet alleen het gebruik van technologische tools, maar ook kennisoverdracht over specifieke logistieke processen, zoals douaneafhandeling, voorraadbeheer en transportplanning.
Continue Evaluatie en Verbetering
Het onboarding proces moet een continu verbeteringsproces zijn. Het regelmatig evalueren van de prestaties en het verzamelen van feedback van zowel interne teams als klanten biedt waardevolle inzichten. Aanpassingen kunnen worden doorgevoerd om de efficiëntie te verhogen en eventuele knelpunten aan te pakken.
Conclusie
Een doordachte onboarding strategie is een investering in de lange termijnrelatie met klanten in de logistieke sector. Door te focussen op duidelijke communicatie, technologische ondersteuning en continue verbetering, kunnen logistieke bedrijven een solide basis leggen voor een succesvolle samenwerking en het gezamenlijke doel van een efficiënte supply chain nastreven.