Customs

EX-A Document

EX-A document

Een EX-A document is een uitvoerdocument. EX staat dan ook voor ‘export’. Er zijn in de basis twee situaties waarin u een EX-A document nodig heeft. Op de eerste plaats heeft u dit document nodig wanneer u goederen die binnen de EU zijn geproduceerd wilt verzenden naar een locatie buiten de EU en die daar blijven.

Daarnaast heeft u ook een EX-A document nodig wanneer u goederen wilt verzenden die eerder van buiten de EU het land zijn binnengekomen, maar die hier definitief zijn ingeklaard. Verlaten deze binnen de EU definitief ingeklaarde goederen het EU grondgebied? Dan heeft u dus ook een EX-A document nodig. In beide gevallen gaat het om het exporteren van goederen die in principe niet meer terugkeren naar grondgebied binnen de EU.

Waar is het EX-A document precies voor bedoeld?

Het EX-A document wordt voor meerdere doeleinden opgesteld. Dit uitvoerdocument heeft de douane nodig om de zending voor export te kunnen verwerken en goed te keuren. Pas wanneer de goederen zijn goedgekeurd door de douane, mag de export daadwerkelijk plaatsvinden. Daarnaast dient het EX-A document ook als bewijs dat de goederen de EU daadwerkelijk hebben verlaten. Dit is belangrijk voor diverse btw-doeleinden.

De btw is van toepassing op goederen die in de EU worden verkocht, maar niet op goederen die worden verkocht aan landen buiten de EU. Wanneer u niet kunt bewijzen dat de goederen de EU hebben verlaten, dan gaat de douane er automatisch van uit dat de door u verkochte goederen zich nog in de EU bevinden. Dit betekent dat er btw van toepassing is en dat u btw moet betalen, terwijl u de goederen verkocht zonder btw in rekening te brengen.

Het opstellen van een EX-A document

Voor het opstellen van een EX-A document is er een factuur, een paklijst, een vrachtbrief en een bewijs van inschrijving bij de KvK nodig. Dit laatste document mag niet ouder zijn dan 12 maanden. Daarnaast is er ook een Machtiging / FENEX Volmacht Directe Vertegenwoordiging nodig en ondertekende en gedateerde FENEX voorwaarden.

Om alle informatie compleet te maken is er een kopie nodig van het legitimatiebewijs van de bestuurder die vermeld staat op de KvK-inschrijving. SILS Customs staat voor u klaar om het EX-A document voor u te regelen.

Onze diensten

Wil je meer informatie over een EX-A document?

Neem vrijblijvend contact met ons op en wij helpen je graag verder.