Voorbereiding op het nieuwe jaar: Een essentiële stap voor (Multi- en Omnichannel) retailers

29 december 2023

Voorbereiding op het nieuwe jaar: Een essentiële stap voor (Multi- en Omnichannel) retailers

Het einde van het jaar nadert snel en voor (Multi- en Omnichannel) retailers is het een cruciale tijd wat betreft de voorbereiding op wat het nieuwe jaar zal brengen. Het handhaven van een naadloze klantervaring vereist niet alleen een uitgebreid productaanbod, maar ook een soepel functionerende supply chain. Deze voorbereiding kan het verschil maken tussen succes en achterblijven in een competitieve markt. Als het gaat om logistics, customs en cargo, speelt je logistieke partner een sleutelrol in het bieden van oplossingen voor retailers.

Het belang van samenwerking met je logistieke partner voor logistics, customs en cargo

Retailers moeten vooruitdenken om het nieuwe jaar effectief aan te pakken. Het veranderende landschap van consumententrends en de groei van e-commerce vragen om een soepele en efficiënte logistieke strategie. Een samenwerking met je logistieke partner biedt retailers de kans om deze uitdagingen aan te gaan en zorgt voor een naadloze integratie van expertise in supply chain management.

“Het partnerschap met SILS heeft onze logistieke operaties getransformeerd. We zijn beter voorbereid op piekmomenten en onverwachte veranderingen in de markt, wat onze klanttevredenheid en efficiëntie aanzienlijk heeft verbeterd.”

Het proactief aannemen van een strategische benadering

Het partnerschap met een logistieke dienstverlener betekent niet alleen het oplossen van bestaande logistieke problemen, maar ook het vooruitkijken naar toekomstige behoeften. Door hun expertise te combineren met de (Multi- en Omnichannel) strategie van retailers, ontstaat een krachtige synergie. De dienstverlener begrijpt dat elk detail van belang is: van het beheer van vrachtroutes tot douaneafhandeling, en van magazijnbeheer tot distributie.

Wat kan een retailer nu alvast doen, ter voorbereiding op het nieuwe jaar?

Om effectief voorbereid te zijn op het nieuwe jaar, kunnen retailers de volgende stappen overwegen:

 • Evalueer en optimaliseer de voorraadniveaus voor verwachte vraag.
  • Verdiep je in Just-In-Time (JIT) voorraadbeheer.
 • Maak een plan voor je incourante voorraad, zodat er plaats vrijkomt voor nieuwe producten.
  • Bekijk wanneer en hoe je je incourante voorraad het beste kwijt kunt.
 • Analyseer vorige jaarverkopen en pas prognoses aan voor het komende jaar.
  • Pas de productie of inkoop hierop aan.
 • Werk samen met je logistieke partner om (potentiële) knelpunten in de supply chain te identificeren en aan te pakken.
 • Implementeer verbeteringen in de Omnichannel-ervaring, zoals een naadloze online-naar-offline integratie.
 • Optimaliseren van retourenprocessen.
 • Verdiep kennis over wijzigingen in wet- en regelgeving met betrekking tot douane en pas strategieën daarop aan.
 • Plan voor contingentiemaatregelen voor onverwachte situaties zoals verstoringen in de toeleveringsketen.
 • Investeer in technologische oplossingen om efficiëntie en traceerbaarheid te verbeteren.

 

Logistiek staat nooit stil

En denk je dat de technologische ontwikkelingen stil staan op gebied van supply chain? Welnee! Neem bijvoorbeeld eens kennis van VeChain. VeChain is een blockchain-platform dat zich richt op supply chain management en productauthenticiteit. Het stelt bedrijven in staat om de hele levenscyclus van producten te volgen door middel van blockchain- en IoT-technologieën. VeChain wordt gebruikt in verschillende sectoren, zoals luxegoederen, voedsel en drank, en logistiek, om de authenticiteit van producten te waarborgen en transparantie in de toeleveringsketen te bieden. Best interessant toch?

Ben jij al klaar voor het nieuwe jaar?

We denken je een aantal interessante invalshoeken voorgelegd te hebben ter voorbereiding op het nieuwe jaar. Een naadloze klantervaring en een efficiënte supply chain vormen de kern van succes in een concurrerende markt. Samenwerken met een logistieke partner is essentieel om logistieke uitdagingen aan te pakken en expertise te integreren in supply chain management. Proactief handelen, optimaliseren van voorraadniveaus, verbeteren van Omnichannel-ervaringen en anticiperen op veranderingen in wet- en regelgeving zijn slechts enkele stappen die retailers kunnen nemen om effectief voorbereid te zijn op het nieuwe jaar.