Incoterms

Incoterms (International Commercial Terms), of wel “leveringsvoorwaarden”, is een internationale standaard over de rechten en plichten van de koper en verkoper bij internationaal transport van goederen. Wie moet wat doen en wanneer? Het stelsel is bedacht om koper en verkoper meer duidelijkheid te geven als ze over de grens handelen waarbij een bewuste keuze gemaakt moet worden voor de juiste Incoterm. In de praktijk wordt er uit gewoonte, gemakzucht en onwetendheid vaak heel slordig met Incoterms omgesprongen. Dit kan grote risico’s met zich mee brengen voor zowel de verkoper als de koper. De Incoterms zijn ontwikkeld en gepubliceerd door de International Chamber of Commerce (ICC).

De Incotermsregels zijn met enige regelmaat aangepast, voor het laatst in 2010, waarbij rekening is gehouden met het toenemend gebruik van elektronisch dataverkeer. Het verschil tussen 2000 en 2010 is dat het aantal Incoterms regels teruggebracht is van dertien naar elf, doordat een viertal regels (DAF, DES, DEQ en DDU) zijn vervangen door twee nieuwe regels: DAT en DAP. De vervangen regels DAF, DES en DEQ werden in de praktijk overigens weinig gebruikt. Daarnaast is in de laatste versie ook de verplichting voor de koper en verkoper opgenomen om alle middelen ter beschikking te stellen om zo goed mogelijk te verschepen waardoor risico’s en vertraging zoveel mogelijk worden beperkt.

In het keuzemenu vindt u een overzicht met alle Incoterms 2010, en een uitgebreidere uitleg van de meest gebruikte Incoterms.

 

Advies over Incoterms?

Onze ervaren douanespecialisten adviseren u graag over de regelgeving en benodigdheden rondom leveringsvoorwaarden. Ook wel Incoterms genoemd.