Customs

De SILS Douane Scan

Importeert of exporteert jouw bedrijf goederen? Dan moeten er in- of uitvoerdocumenten worden opgemaakt. Of je dit nu zelf doet of uitbesteed aan een logistieke dienstverlener (douane expediteur); je krijgt hoe dan ook te maken met de douane.

In beide gevallen is het de moeite waard om eens de SILS Douane Scan met ons uit te voeren. Met deze audit beoordelen wij of je al jouw douanezaken fiscaal en juridisch correct afhandelt en identificeren we mogelijke risico’s. Zien wij verbeterpunten? Dan adviseren wij je over hoe je deze door een interne procesverbetering implementeert.

Hoe werkt de SILS Douane Scan

Wij komen bij jou op locatie om een inventarisatie te maken van alle procedures die te maken hebben met de import en/of export binnen jouw bedrijf. Daarnaast beoordelen wij jouw vergunningen, alle bijgaande documenten en natuurlijk het soort goederen dat je importeert of exporteert. Ook bekijken wij de manier waarop je de btw-regels toepast, jouw administratie voert, of de Incoterms correct worden toegepast en hoe je jouw eventuele forwarder aanstuurt. Met name op het gebied van de Incoterms (de leveringscondities die verkoper en koper met elkaar afspreken) bestaat in de praktijk veel onduidelijkheid. Daarnaast bespreken we eventueel ook risicovolle goederen die mogelijk onder de ‘dual-use-verordening’ vallen. Dit zijn goederen, software en technologie, die gewoonlijk worden gebruikt voor civiele doeleinden, maar die militaire toepassingen kunnen hebben, of kunnen bijdragen aan de productie of verspreiding van massavernietigingswapens (WMD).

Procesbeschrijving plus risicoanalyse

Alle data die wij tijdens de scan verzamelen, onderwerpen we aan een kritische blik. Vervolgens maken we een procesbeschrijving van jouw huidige werkwijze. Daarna beoordelen wij jouw aangiften om vast te stellen of je wellicht bepaalde risico’s loopt door incorrecte of onvolledige aangiftes. Daarvoor bekijken we niet alleen de goederencodes, maar ook de douanewaarden en de volledigheid en juistheid van oorsprongscertificaten. Aan de hand van deze risicoanalyse stellen wij een helder en begrijpelijk strategisch advies op om jouw douaneprocessen en procedures in de toekomst te optimaliseren.

Investering loont de moeite

Vooraf ontvang je van ons een offerte op basis van de geschatte tijd die wij bij jou actief zijn. Gemiddeld is dit één dag op locatie en vervolgens een halve tot een hele dag voor het verwerken van de data en het opstellen van het advies. De relatief geringe investering die de SILS Douane Scan vergt, weegt niet op tegen de kosten die je ermee voorkomt door proces- en procedurefouten, zoals naheffingen en boetes achteraf.

Meerdere doeleinden

De risico’s die wij op basis van de Douane Scan blootleggen, zijn niet alleen financieel of fiscaal van aard. Onze adviezen kunnen je ook helpen om jouw douaneactiviteiten sowieso efficiënter in te richten. De scan kan eveneens de bedrijfssituatie bepalen in relatie tot de voorwaarden die gesteld worden aan een vergunning Authorized Economic Operator (AEO). Tenslotte kan uit de audit ook naar voren komen dat het kennisniveau binnen je organisatie op bepaalde (cruciale) plekken verbetert kan worden. Ons advies kan bijvoorbeeld zijn om je medewerkers te trainen; iets dat we tevens voor je kunnen verzorgen.

 

 

Onze diensten

Benieuwd naar de SILS Douane Scan?

Wij beantwoorden graag jouw vragen en maken een aantrekkelijke offerte op maat voor je.