Customs

Certificaat van Oorsprong

Certificaat van oorsprong

Een Certificaat van Oorsprong, ook wel bekend onder de afkorting CvO, is een officieel document dat het bewijs levert van de oorsprong van een specifiek product. Met andere woorden, een CvO bewijst in welk land een product gemaakt is. Sommige landen buiten de Europese Unie vragen om een Certificaat van Oorsprong vanwege handelspolitieke maatregelen, zoals boycotten, importbeperkingen en importquota.

In meerdere situaties is het noodzakelijk om middels een document aan te kunnen tonen in welk land een product geproduceerd is. Hier is het Certificaat van Oorsprong voor bedoeld.

Het Certificaat van Oorsprong en invoerrechten

In bepaalde landen is een MFN importtarief geldig, ook wel een Most Favoured Nation-tarief genoemd. Wanneer dit het geval is, dan kan het Certificaat van Oorsprong ervoor zorgen dat je minder of zelfs helemaal geen invoerrechten hoeft te betalen. Wil je goederen invoeren in een bepaald land buiten de Europese Unie, en beschik je niet over een CvO? Dan kan het zijn dat er moeilijkheden ontstaan die zorgen voor onnodige vertragingen en daarmee vaak ook extra kosten.

Het is dus belangrijk om te zorgen voor een Certificaat van Oorsprong wanneer je producten wil invoeren in een land buiten de EU. Binnen de EU is het in de meeste gevallen niet noodzakelijk om over een CvO te beschikken.

Een CvO laten opmaken door SILS Customs

SILS Customs kan voor jou een Certificaat van Oorsprong opmaken. Wij sturen de aanvragen voor oorsprongscertificaten en legalisaties volledig digitaal en geautomatiseerd door naar de Kamer van Koophandel. Voor iedere klant, ongeacht de omvang, bieden wij de meest efficiënte oplossing. Een voordeel van uitbesteden is dat je beschikt over de kennis van gediplomeerde douanedeclaranten die jou volledig kunnen adviseren en antwoorden kunnen geven op al jouw douanevraagstukken.

Sinds 1998 is SILS Customs AEO gecertificeerd (Authorised Economic Operator), wat betekent dat wij een betrouwbare handelspartner van de douane zijn. Heb je een Certificaat van Oorsprong nodig? Dan stellen wij deze graag voor je op. Uiteraard kun je ook altijd contact met ons opnemen voor meer informatie of advies.

 

“Uit ervaringen van onze klanten blijkt dat het uitbesteden van douane zaken kostenbesparend werkt.”

Onze diensten

Wil je meer weten over een CvO?

Neem vrijblijvend contact met ons op en wij helpen je graag verder.