Incoterms

Incoterms 2020

 1. EXW (Ex Works)
  De koper haalt de goederen af in de fabriek of in het magazijn van de verkoper. Zodra hij de goederen oppakt, is eventuele schade voor zijn risico. Hij is ook verantwoordelijk ook voor de uitvoerkosten.
 2. FOB (Free On Board)
  De verkoper zorgt voor goederen met factuur, verpakking, uitvoervergunning, douaneformaliteiten bij uitvoer (uitklaring e.d.) en kosten tot over de reling van het schip. Wanneer de goederen de scheepsreling zijn gepasseerd in de genoemde verschepingshaven neemt de koper alle kosten en risico’s van verlies van of schade aan de goederen op zich. FOB geldt alleen voor bulkgoederen.
 3. CFR (Cost & Freight)
  De verkoper betaalt de kosten om de goederen naar genoemde bestemmingshaven te brengen. Het risico van verlies van of schade aan de goederen, na het van boord gaan van de goederen, gaat van de verkoper over naar de koper. Dat geldt ook voor eventuele extra kosten door gebeurtenissen nadat de goederen aan boord van het schip zijn geleverd. CFR verplicht de verkoper tot uitklaring van de goederen en geldt alleen voor zeevervoer en binnenvaartverkeer.
 4. CIF (Cost, Insurance & Freight)
  Bij CIF heeft de verkoper dezelfde verplichtingen, maar moet hij ook een zeetransportverzekering afsluiten tegen het risico voor de koper van verlies van of schade aan de goederen tijdens het vervoer en betaalt hij de verzekeringspremie. CIF verplicht de verkoper slechts tot een verzekering met minimale dekking. De verkoper moet de goederen ook uitklaren. CIF verdeelt de kosten en de risico’s goed tussen de verschillende partijen.
 5. DAP (Delivered At Place)
  Delivered at Place betekent dat de verkoper de goederen levert aan de koper op het moment dat het middel van transport, bijvoorbeeld het schip, is gearriveerd op de overeengekomen plaats. De levering vindt dus plaats voor het moment van lossen.
 6. DDP (Delivered Duty Paid)
  De verkoper betaalt ook de invoerrechten.

De overige leveringsvoorwaarden zijn:

FCA (Free Carrier – Vrachtvrij tot vervoerder)
De verkoper zorgt ervoor dat de goederen uitgeklaard (met factuur, verpakking, uitvoervergunning en douaneformaliteiten) worden overgedragen aan de door de koper aangewezen vervoerder, op de afgesproken plaats. De verkoper draagt alle risico’s van verlies of beschadiging van de goederen tot het moment dat ze worden geleverd.

CPT (Carriage Paid To – Vrachtvrij tot …) & CIP (Carriage and Insurance Paid – Vrachtvrij incl. verzekering tot …)
De verkoper regelt en betaalt een vervoerder die de goederen op een afgesproken plaats van bestemming aflevert. De vervoerder neemt echter de risico’s over op het moment dat hij de goederen aanpakt. De verkoper betaalt de uitvoerkosten. CIP is vrijwel hetzelfde, maar dan met als grote verschil dat de verkoper ook de verzekering regelt en betaalt.

DPU (Delivery At Place Unloaded
Deliveryat l Place Unloaded betekent dat de verkoper de goederen levert aan de koper op een afgesproken plaats. De verkoper draagt alle kosten en risico’s die samenhangen met het vervoeren van de goederen naar de overeengekomen terminal.

FAS (Free Alongside Ship – Vrij langszij schip)
De kosten en het risico worden van de verkoper op de koper overgedragen op het moment dat de goederen langszij het (zee – of binnen)schip in de verschepingshaven ter beschikking zijn.

 

Onze diensten

Meer weten over Incoterms 2010?

Wil je meer weten over Incoterms? Of over het importeren en/of exporteren van goederen? Neem dan contact met ons op voor meer informatie.