Internationale commerciële voorwaarden

Incoterm FOB

Incoterm FOB

Incoterm FOB is één van de opsomming van incoterms. Dit zijn internationale commerciële voorwaarden en elke specifieke incoterm omschrijft duidelijk wie verantwoordelijk is voor de kosten, de taken en de risico’s van elke transactie. De incoterm FOB staat voor Free on Board, wat ook wel vrachtvrij aan boord betekent. Wanneer er sprake is van incoterm FOB, dan betekent dit dat de goederen door de verkopende partij in de afgesproken haven van bestemming worden geleverd. In de meeste gevallen is dit op een (vracht)schip.

Alle risico’s op schade en verlies liggen bij de verkopende partij tot op het moment dat de goederen worden afgeleverd. Hierdoor is incoterm FOB voor zowel containervervoer als bulkgoederen zeer geschikt.

Incoterm FOB geschikt voor binnenwateren en zeevracht

De incoterm FOB kan worden toegepast bij het vervoer van goederen over wateren, dus binnenwateren en zeevracht. Vooraf wordt afgesproken op welke boot of welk schip de verkoper de goederen dient aan te leveren. Tot aan dat moment is de verkopende partij verantwoordelijk. Dit betekent ook dat de verkopende partij het eventuele transport van de eigen locatie naar de locatie op het water regelt en betaalt.

De eerste incoterms werden opgesteld in 1936. De incoterm FOB behoort tot de oudste incoterms die ook vandaag de dag nog worden gebruikt. Voorheen werd incoterm FOB toegepast voor goederenvervoer middels zeilschepen.

SILS verzorgt zeevracht transporten

Wanneer goederen over water moeten worden vervoerd, dan is incoterm FOB de meest geschikte optie. Dit is de juiste keuze wanneer het wenselijk is dat de verkopende partij alle verantwoordelijkheid draagt tot het moment dat deze de goederen op het afgesproken schip aflevert. Bij incoterm FOB is het afsluiten van een verzekering voor de goederen niet verplicht.

SILS is jouw ervaren partner in logistieke oplossingen. Ook op het gebied van zeevracht staan wij graag voor je klaar. Heb je interesse of wil je meer weten? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

 

Onze diensten

Benieuwd naar onze tarieven?

Graag beantwoorden we je vragen. Ook kunnen we een aantrekkelijke offerte op maat voor je maken.