Altijd de meest efficiënte wijze van transport

FCA incoterm

FCA incoterm

Incoterms zijn internationale commerciële voorwaarden. Hier zijn veel varianten van, waar de FCA er één van is. FCA staat voor Free Carrier, wat in de praktijk vrachtvrij tot vervoerder betekent. Wanneer er sprake is van FCA incoterm, dan is het de verantwoordelijkheid van de verkopende partij om goederen of producten op een afgesproken tijd en plaats bij de transporteur van de kopende partij af te leveren. In dit geval wordt de transporteur gekozen door de kopende partij.

De FCA incoterm wordt veel gebruikt en kan worden toegepast bij iedere vorm van transport. De tijd en de plaats voor het afleveren van de goederen of producten wordt vooraf afgesproken tussen de kopende en de verkopende partij.

Twee varianten van de FCA incoterm

De FCA incoterm is niet standaard. Deze komt namelijk met twee mogelijkheden, namelijk de FCA-A incoterm en de FCA-B incoterm. Wanneer goederen of producten aan de transporteur worden afgeleverd in een pand van de verkopende partij, dan is er sprake van de FCA-A incoterm. De plaats van levering is in dit geval een interne locatie van de verkoper.

Worden de goederen of producten door de verkoper naar een externe locatie vervoerd? Dan is er sprake van een FCA-B incoterm. In dit geval worden de goederen door de transporteur geladen op een externe plaats van levering.

De juiste voorwaarden toepassen

Incoterms zijn bedoeld om de voorwaarden duidelijk te maken. Het is belangrijk om de juiste voorwaarden te kiezen voor het vervoeren van goederen of producten. In alle gevallen zitten er kosten, taken en risico’s aan een transport. De voorwaarden zijn bepalend als het gaat om wie verantwoordelijk is voor deze kosten, taken en risico’s. Wanneer de koper volledige controle wil hebben over de kosten, dan is de FCA incoterm in de meeste gevallen de juiste incoterm.

SILS is jouw ervaren partner in nationale en internationale transporten. Wil je meer weten over de FCA incoterm? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

 

Onze diensten

Benieuwd naar onze tarieven?

Graag beantwoorden we je vragen. Ook kunnen we een aantrekkelijke offerte op maat voor je maken.