SILS Customs: uw onafhankelijke douane-expediteur

In mijn vorige blog las u dat SILS twee van haar diensten intensiever gaat positioneren: Cargo en Customs. In diezelfde blog plaatste ik vooral de spotlight op Cargo, in deze blog leg ik u graag uit wat uw voordelen zijn van het inschakelen van de afdeling Customs van SILS, uw partner voor uw strategische douanemanagement. Ten eerste: SILS Customs is in het bezit van het AEO-certificaat. Om de status van Authorised Economic Operator te krijgen voldoet SILS aan een aantal criteria zoals onze staat van dienst, een deugdelijke administratie en vakbekwaamheid. Deze criteria zijn gebaseerd op het Douanewetboek van de Unie (DWU) en de bijpassende toepassingsverordeningen. U doet dus zaken met een erkende douanevertegenwoordiger/partner.

100% onafhankelijk & stand alone

Veel vervoerders, maar ook forwarders in havens zoals rederijen, beschikken niet altijd over een eigen douaneafdeling. Immers, het betreft complexe materie. Deze partijen zijn op zoek naar niet alleen een professionele en compleet gecertificeerde, maar vooral ook onafhankelijke douane-expediteur. In dit licht benadruk ik graag dat onze afdeling Customs weliswaar organisatorisch valt onder de paraplu van SILS, maar 100% onafhankelijk en zelfstandig opereert. Dit betekent dat opdrachtgevers ons als strikt onafhankelijk werkende douane-expediteur kunnen inschakelen. Sterker nog: zonder welke andere dienst van SILS te benutten. Bent u zelf transporteur of producent en wilt u transport en/of warehousing in eigen regie doen of elders uitbesteden? SILS Customs staat u professioneel, compleet gecertificeerd en waardenvrij terzijde. Ontvangt u bijvoorbeeld containers in de haven? En moeten die containers ingeklaard worden? Geen probleem, het team van SILS Customs maakt direct alle douanedocumenten voor u in orde. In de haven zelf, maar ook op welke andere locatie in Nederland u ook kiest.

Link tussen Cargo en Customs

Uiteraard kan er een praktische link bestaan tussen onze beide diensten Cargo en Customs evenals met Logistics. Voeren wij bijvoorbeeld Cargo voor u uit buiten de Europese Unie? Dan heeft u per definitie douanedocumenten nodig zowel voor import als export. In die logistieke situatie is het een extra uitkomst dat SILS u niet alleen Cargo biedt, maar ook alle ondersteuning op het terrein van Customs, nogmaals: 100% onafhankelijk en zelfstandig opererend binnen SILS.

Ontzorging complete documentenstroom

Onze gediplomeerde declaranten verzorgen voor u alle voorkomende douanedocumenten voor import en export. Zoals T1, T2, T2L, CvO, EUR1 en ATR-documenten, maar ook voor goederen die tijdelijk naar het buitenland gaan, zoals beursmateriaal en materiaal voor tentoonstellingen. Of denk aan het aanvragen van douanevergunningen bij ambassades, de Centrale Dienst voor In- en Uitvoer, Kamer van Koophandel en andere overheden. Eveneens kan SILS veterinaire documenten (GDB) opmaken en indienen bij de NVWA voor de import van levensmiddelen, dieren en producten van dierlijke oorsprong. Tot slot kunnen wij ook biologische certificaten afhandelen, waaronder via traces. Kortom, wij verzorgen de gehele documentenstroom zodat u onbelemmerd internationaal zakendoet.

SILS Customs support: grenzeloos managementadvies

Niet alleen voeren wij voor u alle douane-activiteiten concreet uit. Ook staan wij u vakkundig terzijde met managementadvies. Bent u een internationaal opererende onderneming? Dan krijgt u onherroepelijk te maken met complexe zaken als invoerrechten, accijnzen, landbouwheffingen en BTW. Deze facetten kunnen een grote impact hebben op uw onderneming. Begint u met importeren en/of exporteren van goederen? Dan vergt dat aanpassingen aan uw huidige bedrijfsprocessen. Met onze kennis en ervaring helpen en ondersteunen wij u graag bij een goede aanpak van deze aanpassingen. Loopt u tegen een geschil of probleem aan? Ook dan helpen wij u snel weer op weg.

SILS Douane Scan: snel inzicht

Bent u benieuwd naar wat het strategische douanemanagement van SILS Customs voor u als transporteur of als andere partij in de logistieke keten kan betekenen? Wij doen graag samen met u de zogeheten SILS Douane Scan. Deze verschaft u snel en vrijblijvend inzicht in hoe SILS Customs u douane-technisch compleet kan ontzorgen vanuit een volstrekt onafhankelijke positie. Ook kunt u altijd een proefopdracht bij ons neerleggen, bijvoorbeeld voor een specifieke logistieke bestemming of activiteit.

SILS Customs is Brexit-proof

Tot slot: op 31 december 2020 loopt de overgangsperiode voor Brexit af. SILS Customs is nu al compleet voorbereid op deze nieuwe situatie in relatie tot al uw douaneverplichtingen. Doet u zaken met de UK en twijfelt u of u uw douaneverplichtingen ook in de post-Brexit situatie kunt nakomen? Heeft u bijvoorbeeld nog geen kundige partij die voor u straks de douaneaangiften kan maken voor zowel import als export? Wij geven u graag advies.

Jens Stevens