Corona wakkert ook het verbetervirus aan

Corona blijft langer bij ons dan we in eerste instantie konden overzien. Zoveel is nu duidelijk. Dit betekent dat niet alleen SILS, maar ook ons klanten aanpassingen doorvoeren in de bedrijfsvoering. Inmiddels hebben we de indruk dat de logistieke activiteiten weer iets toenemen, de bodem lijkt gelukkig bereikt. De activiteiten in ons warehouse stijgen licht, aanvragen van prospects komen op gang en ook klanten zien we zich stapje-voor-stapje voorbereiden op een nieuwe werkelijkheid.

Voorzichtig positief

Een logistiek lichtpunt is dat China inmiddels toegankelijk is voor zeevracht en luchtvracht. De Chinese fabrieken draaien weer en de lockdown ligt grotendeels achter hen. Inmiddels is de containerstroom vanuit China richting ons warehouse weer op stoom. Ik ben voorzichtig positief. Laten we hopen dat de gevreesde tweede golf uitblijft en het economische herstel optreedt. Een tweede golf zou in mijn ogen rampzalig zijn. Uiteraard ten eerste voor de mensen die het virus treft, maar ook economisch. Onze bijdrage aan het voorkomen van deze tweede golf is dat we bij SILS alle maatregelen en voorschriften van het RIVM nauwgezet blijven volgen en uitvoeren.

Pas op de plaats

Wel is duidelijk dat veel ondernemende plannen bij zowel SILS alsook onze opdrachtgevers voorlopig on hold staan. Zelfs al komen we spoedig uit de lockdown dan nog ijlen de economische gevolgen lang door. Ik vermoed zelfs tot ver in 2021, dus zullen we voorlopig zeer kritisch moeten blijven kijken naar onze bedrijfskosten.  We blijven uiteraard nadenken over onze toekomstige groeistrategie en geplande investeringen, maar wel iets voorzichtiger en kritischer. Dit is spijtig, maar zoals voetballer Johan Cruyff ooit zei: ‘elk nadeel heb zijn voordeel’. Met elkaar gaan we na jaren van groei ineens helemaal terug naar de basis. Een moment van bezinning, weliswaar afgedwongen door een externe omstandigheid, maar toch. Juist omdat we beter uit deze crisis willen komen, gaan we nu helemaal terug naar de kern en bezinnen we ons op zaken die we voortaan anders of beter kunnen aanpakken. In die zin wakkert Corona ook het verbetervirus aan!

Nieuwe inzichten: wat is franje en wat is de kern?

Het bijzondere is dat de huidige uitzonderlijke situatie voor letterlijk alle landen geldt waarmee SILS zaken doet. Die gezamenlijke uitdaging maakt alle onzekerheden ook iets gemakkelijker te accepteren. We hoeven namelijk niet aan elkaar uit te leggen wat er aan de hand is. Dit gegeven van ‘terug naar de basis’ kan wellicht mooie, nieuwe inzichten opleveren. Zoals over waar het nu allemaal écht om draait. En ook: wat is franje en wat is de kern? Zelf merk ik bijvoorbeeld dat thuiswerken en ook video conferencing een positieve invloed hebben op mijn werkoutput. SILS was al een voorstander van thuiswerken, indien mogelijk uiteraard, en na de coronacrisis zullen we dit blijven stimuleren.

Corona, een bitterzoete ervaring

Zo kan corona dus ook positieve impulsen opleveren, ook al wegen die nooit op tegen het leed dat deze ziekte veroorzaakt. Kortom, een tijd met bitterzoete elementen. Met kansen op structurele verbeteringen als we die durven op te pakken. Zo werken we op de Ecofactorij, het bedrijvenpark waar SILS is gevestigd, steeds intensiever samen met onze ondernemende buren. Bijvoorbeeld met het uitwisselen van medewerkers om overbezetting te voorkomen. Een ontwikkeling die door Corona een onverwachte impuls kreeg en waarvan ik hoop dat ook die beklijft.

Graag wens ik u allen een goede gezondheid toe en een spoedig herstel van alle economische activiteiten.

Willem-Jan Cramer