Laat SILS uw logistieke “bruggenhoofd” zijn

Ondervindt uw Britse bedrijf post-Brexit logistieke problemen in de EU?

11 april 2022

Brexit veroorzaakt nog steeds ernstige logistieke uitdagingen voor Britse bedrijven die op het Europese continent zaken willen doen. Goederen komen vast te zitten bij de Douane door het ontbreken van de juiste documenten. Of klanten begrijpen niet waarom ze btw of accijnzen moeten betalen voordat ze hun bestelling in ontvangst kunnen nemen. Het is nog steeds te ingewikkeld voor Britse bedrijven om erachter te komen welke procedures en documenten cruciaal zijn voor het transport van hun goederen naar de EU vanuit een UK dat niet langer EU-lid is.

Het ongelukkige resultaat van deze patstelling? Verlies van tijd, geld, klanttevredenheid en zakelijke kansen voor Britse bedrijven die in de EU actief zijn. Deze aanhoudende post-Brexit-situatie heeft SILS ertoe aangezet Britse bedrijven ervan te overtuigen om een ​​aantal van hun belangrijkste logistieke activiteiten naar Nederland te verhuizen. SILS biedt een tweetal grote en efficiënt gerunde magazijnen in Apeldoorn en Amsterdam. Beheerd door een team van hoogopgeleide en Engelssprekende logistieke experts. SILS is een flexibele, klantgerichte logistiek dienstverlener. Flexibel in oplossingen, consequent in professionaliteit en innovatief met geïntegreerde logistieke dienstverlening: maar ook volledig uitgerust en gecertificeerd als het gaat om douane- en fiscale vertegenwoordiging.

Logistiek bruggenhoofd voor Britse bedrijven

Begin 2021 vroeg SILS aan Robert Scrafton of hij hun Britse accountmanager wilde worden, een functie die hij graag accepteerde vanwege de vele kansen die hij zag voor Britse bedrijven die aan de EU leveren. “Al zo’n 30 jaar help ik bedrijven in de UK om hun logistieke uitdagingen aan te gaan met zowel hun groothandels- als detailhandelstoeleveringsketens. Mijn belangrijkste activiteit nu voor SILS is het selecteren, contacteren en informeren van Britse bedrijven over de vele voordelen van het verhuizen van hun logistieke activiteiten naar Nederland. Om hen vervolgens tot in detail te begeleiden wanneer ze besluiten om bij SILS aan boord te komen en de verantwoordelijkheid voor hun EU-logistieke problemen over te dragen. Ik ken beide werelden vanuit mijn eigen uitgebreide ervaring: zowel de situatie in de UK alsook de manier van werken vanuit de logistieke mogelijkheden op het continent. Vanuit dit perspectief voeg ik extra waarde toe voor mijn klanten in de UK. En via SILS kan ik fungeren als logistiek en probleemoplossend “bruggenhoofd” voor distributie in de EU”.

Crossdocking of warehousing in Nederland: twee mogelijke antwoorden op uw logistieke uitdagingen in de UK

De twee belangrijkste oplossingen die SILS Britse bedrijven biedt zijn Crossdocking en Warehousing.

Crossdocking betekent dat uw goederen aankomen bij het SILS-magazijn in Apeldoorn of Amsterdam, waar wij de complexiteit van douane-inklaring, betaling van eventuele invoerrechten en fiscale vertegenwoordiging, daar waar nodig, regelen. SILS is gecertificeerd door de Nederlandse Douane om deze douane gerelateerde activiteiten uit te voeren voor Britse bedrijven en heeft een deskundige douaneafdeling. Na ontvangst van uw ingeklaarde goederen zullen wij deze goederen in geval van crossdocking onmiddellijk verder distribueren naar de volgende hub in uw logistieke keten, meestal door rechtstreekse levering aan uw EU-klanten. Deze service is ideaal voor goederen die zijn gemaakt of afgewerkt in de UK of wanneer het onpraktisch is om voorraad aan te houden in de EU.

Warehousing betekent de gebruikelijke 3PL-activiteiten van opslag, pick-and-pack en levering – eventueel gecombineerd met de bovengenoemde Douane- en Fiscale Vertegenwoordigingsactiviteiten. Door voorraad in de EU aan te houden zal uw distributie in heel Europa snel en probleemloos zijn en als u importeert van niet-EU-leveranciers voorkomt u de valkuil dat u driedubbele invoerrechten moet betalen wanneer u eerst in de UK importeert en vervolgens naar de EU verkoopt.

SILS: uw gecertificeerd fiscaal vertegenwoordiger

“Graag leg ik wat meer uit over fiscale vertegenwoordiging”. Als een Britse onderneming belastbare goederen en/of diensten in Nederland levert, moet deze zich doorgaans registreren voor btw-doeleinden. SILS zorgt als gecertificeerd fiscaal vertegenwoordiger voor de btw-registratie en stelt de btw-aangiften op, evenals de European Sales Listing en Intrastat-aangiften – indien van toepassing – en dient deze in en kan de nieuwe OSS-regeling voor rechtstreekse verkoop aan het publiek administreren. Voor Crossdocking van bestellingen aan zakelijke EU-klanten is het ook mogelijk om gebruik te maken van onze “Beperkte Fiscale Vertegenwoordiging” waardoor u zich niet hoeft te registreren voor btw.

Al uw logistieke problemen in de EU tegelijk opgelost

Dus Britse bedrijven die hun EU supply chain-activiteiten overdragen aan SILS lossen veel problemen tegelijk op: geen gedoe of tijdverlies meer door de nog steeds verwarrende regels met betrekking tot douane en btw, geen vertraging aan de grenzen door het ontbreken van juridisch correcte documenten en vooral geen verloren EU-klanten meer door een niet goed werkend logistiek model.

 

Succesvolle voorbeelden

Sinds vorig jaar zijn verschillende Britse bedrijven overtuigd geraakt van deze nieuwe manier van werken. Deze bedrijven, van verschillende groottes en uit totaal verschillende branches en met totaal verschillende producten, hebben allemaal hun EU-logistieke activiteiten overgedragen en hun volledige vertrouwen aan SILS gegeven. Natuurlijk was dit in het begin ook voor SILS een complex geheel van procedures. Het betekende aanpassingen voor alle betrokkenen. Echter, zodra alle juiste parameters zijn ingesteld, zijn er zowel voor SILS als hun Britse partner geen beperkingen meer om hun ondernemersmogelijkheden in de EU in het post-Brexit-tijdperk volledig te ontwikkelen.

SILS gaat altijd een stapje verder voor elke klant in de UK

Ook geïnteresseerde bedrijven in de UK kunnen we verzekeren dat de manier van denken, de manier van werken en de motivatie om onderling overeengekomen logistieke doelen te realiseren in Nederland van hetzelfde niveau zijn als in de UK. Er bestaat niet zoiets als een culturele barrière tussen de Britten en de Nederlanders voor wat betreft aanpak en mentaliteit. En wat zo belangrijk is, is de vloeiend Engelssprekende klantenservice bij SILS, samen met hun voortdurende vastberadenheid om altijd een stapje extra te doen voor elke klant.

Een beslissing in de directiekamer

Het veranderen van de huidige manier waarop uw logistieke activiteiten zijn georganiseerd om uw EU-klanten volledig van dienst te zijn, is een grote beslissing. Het is bijna altijd een bestuurszaak. Voel u gerustgesteld dat zowel SILS als Robert gewend zijn om logistieke zaken op het hoogste niveau te adviseren en te bespreken.

Zorgt deze blog ervoor dat u nu wilt handelen?

Wilt u alle logistieke problemen in uw EU-operaties uit de wereld helpen? Neem gerust geheel vrijblijvend contact op met Robert Scrafton. Hij helpt u graag om écht Brexit-proof te worden! Voor een compleet overzicht van al onze diensten raden wij uiteraard ook onze website aan: www.sils.nl.

Onderstaand vindt u de contactgegevens van Robert:
t. +44 (0)20 3176 2060
m. +44 (0)790 923 0958
e. r.scrafton@sils.nl

 

We kijken uit naar al uw vragen!
Robert Scrafton
UK account manager